darkness

The Darkness

the darknessThe Darkness är en brittisk rockgrupp som var verksam år 2000 – 2006, och sedan återförenades igen år 2011. De har gett ut tre studioalbum: Permission to Land (2003), One Way Ticket to Hell …and Back (2005) och Hot Cake (2012). Deras fjärde studioalbum har planerad premiär år 2015.

Musikaliskt har The Darkness hämtat inspiration från 1970-talets glammiga rockmusik och 1980-talets hårdrock, och de använder sig ofta av falsettsång i sina låtar. En av gruppens mest välkända låtar är I Believe in a Thing Called Love.

Bildandet av The Darkness

The Darkness bildades år 2000 av Dan Hawkins, Justin Hawkins, Frankie Poullain och Ed Graham. De fyra hade då redan spelat tillsamman i gruppen Empire (1997-1999).

The Darkness bildades i staden Lowestoft i Suffolk, men bandmedlemmarna flyttade snart till London där de gjorde sin livedebut på en välgörenhetskonsert i Camden den 26 februari 2000. Som manager hade de Sue Whitehouse, som tidigare varit manager för Empire. The Darkness första hela konsert ägde rum den 12 augusti 2000.

I believe in a thing called love (2002)

EP:n I believe in a thing called love gavs ut på Must Destroy Records i augusti 2002 och hade Pedro Ferriera som producent. Den första upplagan bestod bara av 2 000 exemplar, men sålde snabbt slut och skivbolaget fick ge ut en andra omgång.

I september var The Darkness huvudakt för en konsert i Storbritannien där de bland framförde ett medley av Queenlåtar. Deras framförande fick mycket bra kritik i det brittiska rockmusikmagasin Kerrang! vilket i sin tur ledde till att The Darkness blev inbjudna att vara förband åt The Wildhearts som skulle ut på en mindre turné i Storbritannien.

Permission to Land (2003)

Under hösten 2002 arbetade The Darkness med att ta fram material till ett debutalbum, och i januari 2003 spelade de in sin allra första musikvideo. I februari var de förband åt Def Leppard i Storbritannien, och samma månad kom The Darkness första singel ut: Get Your Hands Off My Woman. Singeln nådde som bäst till plats 43 på den brittiska singellistan.

The Darkness gav sig därefter ut på sin första turné som huvudakt, och den avslutande konserten – som hölls på Astoria Theatre – blev helt utsåld.

darkness rockbandNu hade flera olika skivbolag insett att The Darkness var ett band på väg upp, inklusive stora bolag som Sony och East West (en del av Warner Music Group). Kort efter att The Darkness gjort sin festivaldebut på Download Festival i Donington i maj skrev de på för East West, och månaden därpå gavs deras andra singel ut: Growing on Me. Singeln nådde som bäst till plats elva på den brittiska singellistan. Det blev en sommar fylld av konsertuppträdanden för The Darkness, och de hand bland annat med att vara förband åt både Deep Purple, Whitesnake och Lynyrd Skynyrd.

Den 7 juli hade The Darkness debutalbum Permission to Land premiär. Det gavs ut genom Must Destroy och Atlantic Records. Premiärdagen firade The Darkness genom att spela för cirka 1 500 åskådare inne i en affär. Redan efter första försäljningsveckan hade Permission to Land seglat upp till en andraplats på den brittiska albumlistan (toppade av Beyonces debutalbum Dangerously in Love) och det tog mindre än två veckor för albumet att säljas i 100 000 exemplar.

Under resten av år 2003 var The Darkness förband åt både Robbie Williams och Meat Loaf, och fick också ta emot utmärkelser på Kerrang! Awards (Best Album, Best Liveband) och MTV Europe Music Awards (Bästa Brittiska och Irländska act).

The Darkness gjorde först en liten turné som bland annat tog dem till Tyskland där de spelade tillsammans med The Rolling Stones, och sedan en större turné vid namn The Attack of the Giant Leeches som bestod av konserter i Storbritannien och Irland. För The Attack of the Giant Leeches blev samtliga konserter utsålda i förväg. Tyvärr tvingades bandet ställa in tre av konserterna eftersom sångaren Justin Hawkins tappat rösten. I slutet av november mådde Hawkins bättre och The Darkness gjorde några konserter i USA och Japan, innan de återvände till Storbritannien för att ge sju utsålda konserter under Elf Hazard-turnén.

År 2003 var också det år då The Darkness tredje singel gavs ut: I Believe in a Thing Called Love. Låten gick in på plats nummer två i den brittiska singellistan, efter Where is the Love? med Black Eyed Peas. Veckan efter att singeln släppts nådde albumet Permission to Land förstaplatsen på den brittiska albumlistan.

Lagom till jul spelade The Darkness dessutom in en jullåt med producenten Bob Ezrin. Singeln Christmas Time (Don’t Let the Bells End) hade premiär i mitten av december och nådde precis som I Believe in a Thing Called Love tvåa på den brittiska singellistan.

The Darkness avslutade sedan sitt enormt framgångsrika år med konserter i både Spanien och Frankrike.

2004

För The Darkness dominerades år 2004 av turneringar, konserter och prisutdelningar och nästa album kom därför inte ut förrän år 2005. Då hade The Darkness bland annat hunnit med att ge utsålda konserter i Australien, genomföra Europaturnén Permission to Land Tour, göra sin första stora turné i Nordamerika (16 konserter, alla utsålda), göra ytterligare en turné i Nordamerika, göra en festivalturné i Europa under sommaren, genomföra Winternational Tour i Storbritannien och avsluta året med tre utsålda konserter på Wembley Arena i London.

År 2004 innebar också att mängder av priser och utmärkelser regnade över bandet, inklusive utmärkelser från BRIT Awards och Ivor Novello Awards.

Singeln Love Is Only a Feeling, en singel som släpptes i mars 2004 och som bäst tog sig till plats fem på den brittiska singellistan.

I början av november släppte The Darkness en singel som inte gavs ut i fysisk form utan bara kunde laddas hem från bandets egna sajt. Singeln var inte någon ny låt utan en nyinspelning av Get Your Hands Off My Woman som producerats av Roy Thomas Baker.

One Way Ticket to Hell …and Back (2005)

darknessNär ungefär halva One Way Ticket to Hell …and Back var färdiginspelat lämnade Frankie Poullain bandet och ersattes av Richie Edwards. Första singeln från det nya albumet hette One Way Ticket och släpptes den 14 november. Den nådde som högst till plats åtta på den brittiska singellistan. Albumet One Way Ticket to Hell …and Back hade premiär den 28 november och gavs ut av Atlantic Records. Det nådde plats elva på den brittiska albumlistan och sålde platina.

 

2006

Framgångarna fortsatte för The Darkness under år 2006 med en ny Europaturné, sju konserter i Australien, tre i Japan och ett framträdande med Guns N’ Roses i Lissabon.

Gruppens sjunde singel, Is It Just Me?, släpptes i februari och tog sig till plats åtta på den brittiska singellistan. Betydligt sämre gick det däremot för singeln Girlfriend som hade premiär i maj och aldrig nådde högre än plats 39.

Framgångarna kom dock till ett chockartat slut då Justin Hawkins i augusti skrev in sig på vårdhemmet The Priory på grund av heroinmissbruk, och i oktober lämnade bandet. Ett tag verkade det som att The Darkenss skulle fortsätta utan Justin Hawkins, men den 21 november 2007 postades ett meddelande på bandets officiella sajt som förklarade att The Darkness hade upplösts. Samtidigt meddelades att Dan Hawkins, Riches Edwards, Ed Graham och basisten Toby MacFarlaine bildat ett nytt band vid namn Stone Gods.

Hot Cakes (2012)

År 2010 började Justin Hawkins och Dan Hawkins samarbeta igen. Året därpå lämnade Ed Graham bandet Karaoke for Beginners, och i februari 2011 blev det offentligt att The Darkness hade återuppstått och att man planerade att släppa ett tredje studioalbum.

I början av sommaren 2011 gjorde The Darkness sina tre första konserterna efter det långa uppehållet – samtliga blev helt utsålda. Detta följdes av nya hyllade framträdande av The Darkness runt om i Europa, och i början av 2012 blev det dags för en turné i Nordamerika ihop med Foxy Shazam.

Albumet Hot Cakes släpptes i augusti 2012 genom PIAS Recordings och Wind-Up Records, och nådde som bäst fjärde plats på den brittiska albumlistan.

The Darkness Hot Cakes Tour sjösattes i Australien och gick sedan vidare till USA och Europa. När Lady Gaga kom till Europa med sin Born This Way Ball var The Darkness förband åt henne, ett samarbete som föll så väl ut att de följde med henne som förband även i Sydamerika, Sydafrika och Ryssland.

I början av år 2013 sparkade The Darkness igång en ny egen turné, denna gången med namnet Let Them Eat Cakes Tour. De första konserterna hölls i USA och följdes av framträdanden runt om i Europa. I november släpptes singeln The Horn, och i månaden därefter var det premiär för en specialutgåva av Hot Cakes.

I skrivande stund, vilket är år 2014, arbetar The Darkness på sitt fjärde studioalbum, ett album som man planerar att släppa år 2015.