talisman svensk grupp

Talisman

talismanTalisman är ett svenskt hårdrocksband som bildades av basisten Marcel Jacobs i slutet av 1980-talet. Bandet gav ut sju studioalbum under perioden 1990 – 2006: Talisman, Genesis, Humanimal, Life, Truth, Cats and Dogs och 7. Deras mest kända hit är ”I’ll Be Waiting”.

Bandets medlemmar har varierat över tid, med Marcel Jacob och sångaren Jeff Scott Soto som kärna. Gitarristerna Fredrik Åkesson och Pontus Norgren, samt trummisen Jamie Borger är tre andra exempel på flitigt återkommande bandmedlemmar.

Marcel Jacob begick självmord i juli 2009 vilket satte punkt för planerna på en återförening av Talisman.

Bildandet av Talisman

Talisman bildades i slutet av 1980-talet av basisten Marcel Jacob, som vid den tidpunkten spelade ihop med John Norum (grundaren av bandet Europe) i John Norum Group. Under sin tid med John Norum hade Jacob börjat arbeta med spår som var tänkta för Norums andra soloalbum. Demos spelades in, med Göran Edman från John Norum Group som sångare. Norum valde dock att inte ta med låtarna på sitt soloalbum, samtidigt som Edman tackade jag till en plats i Yngwie Malmsteens band.

Nu befann sig Marcel Jacob i en situation där han hade demos och ett skivbolag (Electra) som var intresserat av att ge ut musiken, men inget band som kunde spela in den. Jacob tog kontakt med Jeff Scott Soto från Puerto Rico, en sångare som tidigare varit med i Yngwie Malmsteens band. Soto och Jacob hade arbetat tillsammans på Yngwie Malmsteens platta Marcing Out och turnerat ihop under åren 1985 och 1986. Soto tackade ja till att sjunga in Jacobs låtar, och i februari 1989 började man spela in ett album i Stockholm med Christopher Ståhl och Mats Lindfors på gitarr, Peter Hermansson på trummor och Mats Olausson på keyboard. Marcel Jacob programmerade trummor och spelade rhythm-gitarr med hjälp av producenten Mats Lindfors.

Marcel Jacob hade tidigare kallat sitt lilla sidoprojekt för Guitars On Fire, men nu ändrades namnet till Talisman.

Flytt från Electra till Airplay/Vinyl Mania

Precis när mixningen av Talismans första album var klart gick skivbolaget Electra i konkurs, vilket gjorde att utgivningen inte blev av. Samtidigt fick Jeff Scott Sotos band Eyes i USA skivkontrakt, så både Soto och Marcel Jacob åkte till Los Angeles för att hjälpa till med inspelningen av Eyes första skiva.

En av Electras tidigare anställda fick jobb på ett nytt skivbolag, och övertygade sin nya arbetsgivare om att köpa Talismans inspelningar från Electras konkursbo. I februari 1990 kom Talismans första platta äntligen ut, av skivbolaget Airplay/Vinyl Mania. På två månader sålde det självbetitlade albumet Talisman 33 000 exemplar i Sverige. Dessutom tog sig bandets första singel ”I’ll be waiting” till andra plats på den svenska singellistan.

Den sommaren turnerade Talisman runt i Sverige och drog stora besöksantal. När bandet uppträdde live spelade Jason Bieler gitarr, Jakob ”Jake Samuel” Samuelsson trummor och Thomas Vikström keyboard.

Tankar fanns på att börja marknadsföra albumet utomlands, men innan några sådana planer han realiseras gick skivbolaget i konkurs.

Genesis (1993)

talisman rockEfter att skivbolaget gått i konkurs inträffade en period av stiltje för Talisman. Jeff Scott Soto fokuserade på bandet Eyes i USA, medan Jason Bieler spelade i Saigon Kick. Tack vare framgångarna med Talisman fick Marcel Jacob skivkontrakt hos bolaget Warner Sweden och började försöka få ihop ett band, men lyckades inte hitta några lämpliga bandmedlemmar. Till slut träffade han på sin gamla skolkamrat Matti Alfonzetti (som han även turnerat ihop med i bandet Wasa Express) och de två började skriva och spela in musik ihop år 1992. Fredrik Åkesson anslöt sig som gitarrist och horisonten började se ljus ut, men personalbyten hos Warner ledde till att Talisman lämnade bolaget och Alfonzetti gick över till bandet Skin Trade.

Planerna på att ge ut ett nytt album med Talisman blåstes till liv igen av Christer Wedin. Han hade varit press- och reklamansvarig hos Airplay/Vinyl Mania när Talismans första album släpptes, men var nu svensk varumärkeschef för det nederländska-kanadensiska skivbolaget Dino Music (som senare kom att bli Empire Records). Wedin var dock endast intresserad av att låta Talisman spela in ett nytt album om Jeff Scott Sotos kunde tänka sig att återvända. Vid det här laget hade Eyes splittrats, så Sotos tackade ja och tog dessutom med sig sin pianospelande flickvän Julie Greaux till Sverige. I låten ”All I Want” på Talismans andra album är det Greaux, mest känd för sitt arbete ihop med Billy Idol och Axel Rudi Pell, som spelar flygel.

Talisman spelade in albumet Genesis i Stocksund Recording Studios i Stockhom under tre veckor i december 1992. Jakob ”Jake Samuel” Samuelsson kunde inte återvända till sin plats som trummis i Talisman eftersom han var upptagen med Zinny J. Zans band, men detta löstes genom att Marcel Jacob programmerade alla trummorna på en Alesis SR-16.

Albumet Genesis hade premiär i början av år 1993, och i samband med detta släppte Dino Music också en ny utgåva av det första albumet Talisman. Den nya utgåvan av Talisman skilde sig från föregångaren genom att innehålla sex livelåtar från turneringen i Sverige 1990. Genesis sålde snabbt 15 000 exemplar i Sverige, och fick även viss uppmärksamhet i Europa och Japan. I Sverige var det särskilt singeln ”Mysterius” som drog uppmärksamhet till sig och började spelas i radion.

Under våren 1993 genomförde Talisman en klubbturné i Sverige. Greaux spelade keyboard och Samuelsson återvände till sin plats vid trummorna. Efter den korta svenska klubbturnén lämnade han dock Talisman igen, och Jamie Borger togs in som trummis.

Turneringar utomlands och inställd inspelning

Efter turnén i Sverige begav sig Talisman ut på turné i Japan, och spelade där in livealbumet Five out of Five (Live in Japan). De hann också med en turné i Europa, innan det var dags att flyga till Los Angeles för att genomföra en inspelning av material som fanns på lager. Resan till USA blev dock aldrig av, och Marcel Jacob, Fredrik Åkesson och Jamie Borgers tillbringade istället två månader i en studio i Upplands Väsby där de skapade en stor mängd helt nytt material för Talisman.

Humanimal (1994)

Talismans tredje skiva Humanimal spelades in i Sound Trade Studios i Stockholm i början av 1994. Jeff Scott Soto var på plats som sångare, med Julie Greaux som andrastämma. Den intressanta wah-gitarren som kan höras i låten ”Season” låg i händerna på ljudingenjören Ronny Lahti.

Flera olika versioner av Humanimal existerar, en svensk, en tysk (av skivbolaget Polydor) och en japansk (av skivbolaget Zero). Zeros första utgåva i Japan var anpassad efter vad de trodde att den japanska marknaden vill höra, men japanerna importerade så stora mängder av det svenska albumet att Zero såg sig nödgade att till slut ge ut även det svenska albumet i Japan. Värt att veta är också att en ny version av Humanimal gavs ut i Europa.

Life (1995)

Albumet Life släpptes år 1995, med Jamie Borgers på trummor och Jeff Scott Soto som sångare. Albumet släpptes i Japan och Europa, men följdes inte av någon turné.

Under de kommande åren låg Talisman huvudsakligen på is, men gruppen gjorde ibland korta framträdanden som förband till Yngwie Malmsteen.

Truth (1998)

Albumet Truth spelades in år 1998, på initiativ från Christer Wedin på Empire Records. Marcel Jacob och Jeff Scott Soto skrev låtarna i Los Angeles, och fick sedan sällskap av Pontus Norgren på gitarr och Jamie Borger på trummor när det var dags att spela in albumet.

Truth innehåller förutom Talismans egna material även tre covers: Queens ”Let med entertain you”, Madonnas ”Frozen” och Princes ”Darling Nikki”.

Albumet följdes inte av någon turné.

Live at Sweden Rock Festival 2001 (2002)

talisman svensk gruppÅr 2001 höll Talisman en bejublad spelning på Sweden Rock Festival. Ett annat band hade med sig en mobil inspelningsutrustning, och Christer Wedin lyckades se till att Talismans show blev inspelad. Ljudet på inspelningen lämnade en hel del övrigt att önska, men själva spelningen var så inspirerande att bandet begav sig till en studio för att spela in hela showen igen precis som på scenen fast med bättre utrustning. Resultatet blev plattan Live at Sweden Rock Festival 2001 som släpptes av Empire Records.

Cats and Dogs (2003)

Albumet Cats and Dogs släpptes år 2003 av det italienska skivbolaget Frontiers, och följdes av en turné i Europa som bland annat inkluderade en ny spelning på Sweden Rock Festival och en spelning på Gods of AOR Festival i Storbritannien.

7 (2006)

Albumet 7 (Talismans sjunde studioalbum) hade premiär år 2006. Det släpptes av skivbolaget Frontiers Records i Europa och av skivbolaget King Records i Japan. Alla spår på skivan är skrivna av Marcel Jacobs och Jeff Scott Sotos utom ”Shed a tear goodbye” som Sotos skrev ihop med Jamie Borger.

Tanken var att Talisman skulle ge sig ut på Europaturné under hösten 2006, men planerna fick ställas in eftersom Soto blev upptagen med bandet Journey.

Övrig information

  • År 2002 gavs alla Talismans gamla album ut på nytt , med bonusspår, i Brasilien av skivbolaget Frontline Records.
  • År 2003 gav GMR Music Group Sweden ut alla Talismans gamla album i re-mastrade versioner, med bonusspår, demos, livespelningar, reklamvideor och annat extramaterial.
  • År 2005 gav Frontiers Record ut dubbel-DVD:n World’s Best Kept Secret för att fira 15-årsjubeliumet av albumet Talisman. Utgåvan innehöll bland annat Talismans spelningar på Sweden Rock Festival 2003 och Club Mondo i Stockholm.
  • Livalbumet Five Men Live släpptes år 2005.
  • Under perioden 2012-2014 har Deluxe-versioner av Talisman, Genesis, Live in Japan, Humanimal, Life och Truth getts ut.