hammerfall steel meets steel

Hammerfall

hammerfallHammerfall är ett svensk heavy metal-band från Göteborg. Bandet har gett ut 13 album under perioden 1997 – 2014 och är fortfarande aktivt.

Under de år som bandet varit aktiv hittills har banduppsättningen hunnit ändras sju gånger. De enda bandmedlemmar som medverkar på samtliga studioalbum är Oscar Dronjak (en av grundarna) och Joacim Cans (som anslöt sig till bandet redan år 1996).

Bildandet av Hammerfall

Hammerfall bildades av Oscar Dronjak och Jesper Strömblad år 1993. De fick Niklas Sundin, Mikael Stanne och Johan Larsson att ansluta sig till bandet och deras primära mål var att repetera några gånger per år och delta i musiktävlingen Rockslaget. De var alla aktiva på andra håll och Hammerfall var ett sidoprojekt. Redan året därpå lämnade Sundin och Larsson bandet, och ersattes av Glenn Ljungström och Fredrik Larsson. Vid den här tidpunkten spelade Dronjak och Fredrik Larsson i bandet Crystal Age, Strömblad och Ljungström i In Flames, och Stanne var sångare i Dark Tranquility. Hammerfall fortsatte därför att vara ett sidoprojekt, som på olika vis influerade av medlemmarnas erfarenheter från andra band.

Hammerfall lyckades ta sig till semifinal i Rockslaget 1996, men sångaren Mikael Stanne drabbades av förhinder och kunde inte fortsätta i tävlingen. Istället blev det Joacim Cans som snabbt fick ta Stannes plats i semifinalen. Hammerfalls deltagande i semifinalen blev mycket hyllat, men domarna diskvalificerade dem vilket gjorde att de inte kunde gå vidare i tävlingen. Att få in Cans i bandet visade sig dock vara ett riktigt lyckokast. Han blev officiell medlem av Hammerfall innan dagen var över, och Cans och Dronjak började snart skriva låtar ihop.

Glory to the Brave (1997)

Hammerfalls debutalbum Glory to the Brave släpptes i Nederländerna år 1997 av det nederländska skivbolaget Vic Records. Framgångarna med detta album gjorde att det blev svårare för bandmedlemmarna att få tid över för andra band, vilket ledde till vissa hoppade av och nya medlemmar tillkom.

hammerfall svensk rockbandSamma år blev Hammerfall kontaktade av det tyska skivbolaget Nuclear Blast som ville ge ut fyra album med dem i Europa. Hammerfall skrev på för Nuclear Blast och spelade in musikvideor för låtarna HammerFall och Glory to the Brave. När albumet Glory to the Brave släpptes i Europa sålde det över all förväntan och nådde till plats 38 på den tyska topplistan redan under premiärveckan. Det kanske inte låter så högt, men det var högre än vad något annat debuterande heavy metal-band någonsin tagit sig. Hammerfall gav sig efter detta ut på en framgångsrik Europaturné tillsammans med Jag Panzer, Gamma Ray, Raven och Lake of Tears.

I slutet av 1997 gavs albumet Glory to the Brave ut i både Japan och USA.

Legacy of Kings (1998)

Albumet Legacy of Kings som kom ut år 1998 var producerat av Oscar Dronjak och Fredrik Nordström, med hjälp från Joacim Cans. Inspelningen tog en och en halv månad.

År 1998 var ett turneringsintensivt år för Hammerfall, som både gjorde klubbturneringar och spelade på rockfestivaler. I oktober gav de sig ut på sin första världsturné.

Renegade (2000)

Albumet Renegade producerades av Michael Wagener, som är mest känd för sina samarbeten med Alice Cooper och Ozzy Osbourne. Inspelningen tog åtta veckor. Bytet från Fredrik Nordström till Wagener gjorde att Renegade har ett sound som skiljer sig markant från Hammerfalls tidigare album. Albumet sålde över 40 000 exemplar och musikvideon för sången Renegade spelades flitigt i svensk teve.

År 2001 inledde Hammerfall sin andra världsturné, en turné som denna gång bestod av strax under 60 konserter. Hammerfall släppte samma år DVD:n The Templar Renegade Crusades som innehöll filmade livekonserter och klipp från inspelningsstudion, bakom scenen, möten med fans, med mera.

Crimson Thunder (2002)

Hammerfalls fjärde studioalbum heter Crimson Thunder och hade premiär år 2002. Singeln ”Hearts on Fire” släpptes sex veckor innan albumet hade premiär, och låg i flera veckor överst på singellistorna i flera europeiska länder.

I november och december turnerade Hammerfall i Nordamerika ihop med Dio. Turnén gick sedan vidare till Europa, Japan och Sydamerika, men Hammerfall var tvungen att avbryta den när Oscar Dronjak bröt armen i en motorcykelolycka.

One Crimson Night (2003)

År 2003 släppte Hammerfall livealbumet och DVD:n One Crimson Night.

Chapter V: Unbent, Unbowed, Unbroken (2005)

Efter ett längre uppehåll återvände Hammerfall till studion och spelade in albumet Chapter V: Unbent, Unbowed, Unbroken. Titeln är inspirerad av huset Martells valspråk i boken ”A Song of Ice and Fire” av George R.R. Martin. Även låtarna Hammer of Justice, Take the Black och Fury of the Wild har kopplingar till George R.R. Martin värld, och textraden Nothing burns like the cold i låten ”Never, Ever” är hämtad från första kapitlet av A Game of Thrones.

Lanseringen av Chapter V: Unbent, Unbowed, Unbroken följdes av en turné i Europa och Sydamerika.

Treshold (2006)

Hammerfalls sjätte studioalbum Treshold hade premiär i oktober 2006 och steg omedelbart till den översta platsen på den svenska albumlistan, trots hår konkurrens från Roxettes nysläppta samlingsalbum. Låten ”Dark Wings, Dark Words” är inspirerad av den ovan nämnda bokserien A Song of Ice and Fire.

Steel Meets Steel – Ten Years of Glory (2007)

hammerfall steel meets steelÅr 2007 släppte Hammerfall samlingsalbumet Steel Meets Steel – Ten Years of Glory för att fira 10-årsjubileet av sitt första album Glory to the Brave. Två nya låtar spelades in för Steel Meets Steel – Ten Years of Glory: ”Last Man Standing” och ”Restless Soul”.

Masterpieces (2008)

Albumet Masterpieces släpptes i juni 2008. Det är ett samlingsalbum som innehåller 15 covers, plus tre nya låtar. Här får vi till exempel höra Hammerfall göra covers på Judas Priests ”Breaking the Law”, Europes ”Aphasia” och Roger Pontares ”När vindarna viskar mitt namn”.

No Sacrifice, No Victory (2009)

Albumet No Sacrifice, No Victory hade premiär i februari 2009 och tog sig till plats 38 på The Heatseekers Albums Chart.

Samma år gav sig Hammerfall ut på turné tillsammans med flera stödband, inklusive svenska Sabaton. Året därpå blev det en hel del festivalspelningar för Hammerfall och man kunde bland annat höra dem på Metalcamp, High Voltage Festival, Sonisphere Festival och Graspop Metal Meeting.

Infected (2011)

Hammerfalls åttonde studioalbum heter Infected och släpptes i maj 2011. Albumet följdes av en Europaturné vid namn European Outbreak.

Gates of Dalhalla (2012)

År 2012 uppträdde Hammerfall i friluftsteatern Dalhalla i det gamla kalkstensbrottet Draggängarna i Dalarna. Med på scen fanns både tidigare bandmedlemmar och specialinbjudna gästartister. Konserten spelades in och gavs ut på DVD:n Gates of Dalhalla.

(r)Evolution (2014)

Efter att ha tagit paus i 18 månader påbörjade Hammerfall inspelningen av albumet (r)Evolution i Oscar Dronjaks studio Castle Black Studios. Albumet släpptes i augusti 2014 och hyllades av många gamla fans för återgången till den råa energi som var så tydlig på Glory to the Brave. I Sverige gick det omedelbart upp till förstaplatsen på albumlistan, och samma position intog det på Billboard Heatseekers Chart.

Under 2014-2015 kommer Hammerfall att genomföra turnén World Wide (r)Evolution, med start i Sydamerika och fortsättning i Europa.

Övrigt

  • Hammerfall har en maskot som heter Hector och som är med på omslaget för många av deras album, inklusive Glory to the Brave. Hector är en riddare som bär bandets vapensköld och har en bok som innehåller alla bandets låttexter. Hector är beväpnad med två hammare (en åsk och en eld) och hans dräkt pryds av en sol och en halvmåne.
  • Oscar Dronjak har skrivit boken Legenden om HammerFall. Den gavs ut i oktober 2013 och handlar om bandets första 16 år.
  • De flesta av Hammerfalls skivomslag har tecknats av Samwise Didier. Didier är Art Director hos Blizzard Entertainment och ansvarig för en stor del av utseendet på spel som Diablo, Warcraft och StarCraft.
  • Videon till låten Hearts On Fire spelade Hammerfall in tillsammans med Sveriges damlandslag i curling.
  • Videon till The Fire Burns Forever spelade Hammerfall in tillsammans med medlemmar av det svenska friidrottslandslaget.
  • I juli 2012 var det premiär för rödvinet HammerFall – Crimson XII. Vinet är en Barbera d’Asti från Cantina Sant’Evasio i Piemonte, Italien.
  • HammerFall – Legacy of Kings är en rökig whisky av typen single malt. Den tillverkas i Skottland och har tagits fram i begränsad upplaga.
  • Hammerfalls sångare Joakim Cans vann körslaget år 2008.